Albert Bonniers Förlag, 2021-01-29

Foto: Pierre Björk

Bernspriset 2020 till Jonas Hassen Khemiri

Författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri tilldelas Bernspriset för 2020 av Svenska PEN. Prissumman är 25 000 kronor. Jonas Hassen Khemiri belönas med priset för att "han känsligt och med stor språklig uppfinningsrikedom om och om igen gestaltar stadens olika människor, i brytpunkten mellan minne och språk, längtan och tillkortakommande".

Om priset

Bernspriset eller Bernsstipendiet är ett årligt pris som sedan 1966 utdelas av Svenska PEN till en författare, journalist eller fotograf som lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former.

Priset instiftades 1963 av poeten Johannes Edfeldt och hans bror Arne Edfelt, som då drev Berns, i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse.

Om Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Hans femte roman, Pappaklausulen (2018)nominerades till National Book Awards i USA i kategorin översatt skönlitteratur.

Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om senaste boken Pappaklausulen

Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. 

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

Jonas Hassen Khemiris roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.