Albert Bonniers Förlag, 2021-03-25

Foto: Claudio Sforza

Första Berman Literature Prize 2021 till David Grossman

Den israeliska författaren David Grossman tilldelas det första Berman Literature Prize 2021. Första prisutdelningen sker vid en ceremoni i Stockholm i oktober och prissumman är 750 000 kronor.

Motiveringen lyder:

”För att med sin roman Med mig leker livet (2019, i svensk övers. av Natalie Lantz 2020, Albert Bonniers Förlag) ha skrivit fram en rörlig minnesmosaik där ärvda trauman, familjesvek och en kärlek större än livet smälts samman till en djupt mänsklig skildring av flera generationer judiskt liv i Europa och Israel.”

– Vi är väldigt glada för att kunna utse David Grossman till vår förste pristagare, säger juryns ordförande Daniel Pedersen i ett pressmeddelande. Han fortsätter: Grossman förkroppsligar genom sitt rika författarskap den anda i vilket priset instiftades. Han förmår beskriva det sätt som både trauman och minnen överförs mellan generationer, och i det förbinder han den enskilde individens känsloliv med de stora politiska skeendena.

Om David Grossman

David Grossman, född 1954 i Jerusalem, är en av Israels mest framstående författare, men han är också journalist. Han har studerat filosofi och teater vid Hebrew University. Han skriver romaner, noveller och reportageböcker, såväl för barn som för vuxna och han har fått en lång rad priser för sitt författarskap. Sedan debuten tidigt 80-tal har hans böcker översatts till över 45 språk. Den senaste romanen Med mig leker livet, gavs ut i augusti 2020.

Med mig leker livet

Tre kvinnor – dotter, mor och mormor – har livet igenom plågats av ett sår från det förflutna, något aldrig avslöjat som ställt dem mot varandra. Men när mormodern Vera ska fylla 90 reser de tillsammans från Israel till resterna av det fångläger i Kroatien där deras familjetragedi uppstod. Romanen baseras på en sann historia men är samtidigt en djupt allmänmänsklig berättelse om det outsagdas sprängkraft i familjen.

Berman Literature Prize

Berman Literature Prize instiftades 2020 för att belöna en författare som verkar i den judiska traditionens anda, och med sitt litterära verk syftar till att, som det nämns i prisets stadgar, både undersöka den rika judiska kulturen och samtidigt ”överskrida tider och kulturer” och därigenom eftersträvar det universellt mänskliga.