Albert Bonniers Förlag, 2023-11-27

Foto: Fredrik Hjerling

Årets Erik Ljungbergs-stipendium till Annika Taesler

Annika Taesler tilldelas årets Erik Ljungbergs-stipendium. Annika Taesler är journalist, föreläsare och författare. Hon debuterade 2016 med självbiografin Ända in i märgen. Därefter följde Krymplingskortet som utkom i februari 2023.

Motivering:

Årets Erik Ljungberg-stipendiat är en strålande skribent i den traditionen. I boken Krympligskortet genomlyser hon samhällets funkofobi med en skarp genomborrande blick och en strålande formuleringskonst. På ett tydligt, roligt och pedagogiskt sätt beskriver hon hur funktionsförtrycket i Sverige tar sig uttryck 2023. Inbjudande, men utan att ducka för det jobbiga. Lättsamt, men utan rädsla för det komplexa.

Om boken

Just när jag vände mig om lutade han sig framåt, andades varm öllukt mot mitt öra. ”Jag måste bara säga en sak”, sa han. ”Du är alldeles för snygg för att sitta i rullstol!”

Journalisten Annika Taesler var tjugofyra år när hon kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. I Krymplingskortet visar hon hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt, vardagligt och spektakulärt, och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen fortfarande ses som mindre värda – ibland knappt ens som människor. Tills nu.