Albert Bonniers Förlag, 2024-07-10

Foto: Karol Grygoruk

Anne Applebaum tilldelas tysk utmärkelse

Den polsk-amerikanska författaren och journalisten Anne Applebaum tilldelas utmärkelsen Friedenspreis des Deutschen Buchhandels 2024. Ur motiveringen: "För hennes djupgående analyser av de kommunistiska och post-kommunistiska systemen i Sovjetunionen och Ryssland." Priset delas ut av den tyska förläggare- och bokhandlareföreningen.

I motiveringen skriver juryn också att Anne AppleBaum vidgat våra horisonter och därmed avslöjat hur auktoritära regimer förskaffat sig makt och vidhållit kontrollen. De noterar vidare att Applebaum framgångsrikt lyckas kombinera historiska insikter med skarpa iakttagelser av rådande världsläge.

Läs mer om priset.

Om Anne Applebaum

Anne Applebaum , född 1964 i Washington DC, är journalist och författare. Hon har studerat vid Yale, London School of Economics och vid St Anthony's College i Oxford. Hon var en av de första journalister som slog larm om rysk inblandning i amerikanska val och om antidemokratiska trender i Europa. Hennes artikel i The Atlantic 2018, "A Warning from Europe", blev inspirationen till denna Demokratins skymning och var finalist i tävlingen om National Magazine Award. Efter sjutton år som kolumnist i Washington Post blev hon fast medarbetare i The Atlantic i januari 2020.

Anne Applebaum har skrivit tre kritikerrosade böcker om Sovjetunionen: Gulag, som belönades med Pulitzerpriset, Järnridån och Röd hungersnöd. I september 2024 utkommer hennes nya bok Autokrati AB.