Albert Bonniers Förlag, 2020-09-08

Foto: Gustav Bergman

Aniarapriset 2020 till Lina Wolff

Lina Wolff tilldelas Aniarapriset 2020 för sitt författarskap. Priset består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor.

Motiveringen lyder 

”Lina Wolff ger den svenska romankonsten en uppiggande dos spansk kryddning där Almodóvars filmvärld och den magiska realismen möter svensk vardag och samtidsrealism på ett både lekfullt och underfundigt vis. Hennes prosa är fräck, rolig och hisnande suggestiv.

Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Efter Bret Easton Ellis och de andra hundarna och De polyglotta älskarna kom hennes fjärde bok, romanen Köttets tid, 2019. Lina Wolff tilldelas årets Aniarapris för hela sitt författarskap.”

Om Lina Wolff

Lina Wolff (1973) bor i Lund och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent. Hennes bok De polyglotta älskarna (2016) belönades med bl. a. Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Wolffs senaste roman, Köttets tid (2019), blev även den lovordad i pressen samt nominerad till Sveriges Radios romanpris.

Köttets tid

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

Aniarapriset

Aniarapriset instiftades 1974 och delas årligen ut av Svensk biblioteksförening till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Prisceremonin kommer att sändas digitalt den 12 november.