Albert Bonniers Förlag, 2022-11-07

Foto: Emil Eiman-Roslund

Anders Roslund nomineras till Petrona Award 2022

Anders Roslund är en av författarna som kan få det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award 2022. Han nomineras till utmärkelsen ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman” för JamåhonlevaKnock knock. Boken är översatt till engelska av Elizabeth Clark Wessel. Prismottagaren avslöjas den 8 december. Bland övriga nominerade författare finns: Maria Adolfsson, Kjell Ola Dahl, Katrine Engberg, Jørn Lier Horst & Thomas Enger, och Antti Tuomainen. Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna:

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och djup sorg.

Om Petrona Award

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg "Petrona" skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Om boken

En jättefin födelsedagstårta. Fem röda ljus. Förväntan. Inte kunde hon veta att den här dagen skulle förändra så många människors liv. Och långt senare förändra kriminalkommissarie Ewert Grens liv, och infiltratören Piet Hoffmanns liv. Allt Zana ville göra när hon fyllde fem år var ju att sjunga ”jamåhonleva” och slippa se människor dö.

Om Anders Roslund

Anders Roslund, född 1961, startade SVT: Kulturnyheterna och har publicerat tio kriminalromaner. Han har tilldelats International Dagger för bästa europeiska krim, Konomyspriset för bästa asiatiska krim, Glasnyckeln för bästa nordiska krim, priset för Bästa svenska kriminalroman och ges ut på trettiosex språk. Tillsammans med Börge Hellström blev det sju böcker. De senaste romanerna som Anders skrivit på egen hand är  Jamåhonleva, Sovsågott, Litapåmig och 100 procent.