Albert Bonniers Förlag, 2021-11-21

Foto: Thron Ullberg

Alex Schulman prisas som Årets Värmlandsförfattare

Alex Schulman utsågs till Årets Värmlandsförfattare under Värmlands bokfestival. Förutom äran erhåller författaren en prissumma på 30 000 kronor.

Alex Schulman:

– Jag får aldrig några priser egentligen, så detta är ovant, men hedrande, för igen så är det något med Värmland som är väldigt speciellt. Jag skulle säga att Värmland har Sveriges bästa historieberättare, det finns i traditionen, så att få detta pris är därför en extra fin sak för mig, eftersom jag är besatt av just berättande, säger Schulman i ett pressmeddelande.

Alex Schulman, född 1976, debuterade 2009 med Skynda att älska. Romanen Glöm mig blev Årets bok 2017. År 2018 utkom Bränn alla mina brev, som hyllades av läsare och kritiker. Tillsammans med Sigge Eklund driver han även en av Sveriges mest populära podcasts, Alex & Sigges podcast. Romanen Överlevarna utkom 2020 och nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris.

Om Överleverna

”Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?”

Tre bröder åker tvärs över landet, för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Överlevarna är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen.

Sagt om boken

Överlevarna är en mättad och mogen roman ... Detta kan vara början på ett betydande författarskap.” Dagens Nyheter

”Schulman har sina smärtpunkter och vet exakt hur han ska utnyttja dem. ... Han är enormt bra på att berätta en historia så att den griper tag.” Sydsvenskan

”...satans snyggt ... här finns dramatik så det räcker, men Schulman arbetar lika mycket med små detaljer, vardagshändelser som ter sig obetydliga för en utomstående men som blir knivskarpa, bestående minnen för ett barn. ... Alex Schulman glider, hur förankrad i det biografiska han än må vara, tydligt iväg mot en friare fiktionsprosa. Mellan raderna skymtar en författare med siktet inställt mot horisonten, som vill vidare. Man blir nyfiken på vart det bär.” Svenska Dagbladet

”Alex Schulman navigerar skickligt genom en sårbar uppväxt. Han skriver drabbande, man kan inte värja sig.” Aftonbladet

”I flera böcker har Alex Schulman skickligt varierat en autofiktiv berättelse om en dysfunktionell familj, med missbruk, våld och kärlek. Överlevarna använder liknande stoff, men nu helt som fiktion, utan autopilot. Berättelsen vinner på det, den släpper in läsaren på ett helt annat sätt; skickligt använder den läsarens egen barndom, den egna skräcken, för att driva handlingen.” Kulturnytt, SR