Albert Bonniers Förlag, 2022-04-21

Foto: Maria Söderberg

Åke Smedberg belönas med Elsiepriset 2022

Författaren Åke Smedberg tilldelas Elsiepriset 2022. Han är den förste mottagaren av Elsiepriset, Studiefrämjandets nyinstiftade litteraturpris. Prissumman är på 20 000 kronor och priset delas ut i Uppsala den 2 maj – på Elsie Johanssons födelsedag.

Motiveringen lyder:

”För ett mångsidigt författarskap som i Elsie Johanssons anda ställer sig på de vanliga och anspråkslösa människornas sida. På ren och klar prosa lyfter han fram berättelser ur ett förlorat landskap och ger sina karaktärer ett skimmer av värde och förtröstan.”

Åke Smedberg i ett pressmeddelande:

– Det är en lycka och en ära att få ta emot priset, särskilt som det är instiftat i Elsie Johanssons namn.

Om Elsiepriset

Elsiepriset är Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn och tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda.

Om Åke Smedberg

Åke Smedbergbosatt i Uppsala, har sedan debuten 1976 gett ut lyrik, romaner, noveller och deckare. År 2000 nominerades Hässja – berättelser från en trakt till Augustpriset, året därpå tilldelades Smedberg Ivar Lo-priset och för sin novellkonst belönades han 2017 med De Nios Stina Aronsson-pris. Han senaste bok Jag faller som en sten genom tiden genom livet utkom i maj 2021.

Om boken

Blockmorän. Småskog – tall och sly. En känsla av att landskapet växer fram under mig, att jag andas fram det. Nya sjöar. Fittjesjön, ett mörkt ögonblänk nere i sin granskogsgrop. Segelsjöns vidsträckta blåsiga yta. Ett slags fläktande solsken som övergår i duggregn, dimma över höjderna, innan solen bryter fram på nytt. Jag går över åsarna, i överkant av hyggesytor, nyare och äldre. Västerut, mot Bättjegren, en gång befolkat, nu en oansenlig, igenväxande fläck i skogslandet. 

Här stannar jag upp, faller som en sten genom tiden.

I denna personligt hållna prosasamling fångar Åke Smedberg essensen i skrivandet, dess förutsättningar och kryphål. Berättelserna bildar en poetik där Smedberg via pregnanta ögonblick, scener och händelser utforskar författarskapets innersta kärna.