Albert Bonniers Förlag, 2021-04-08

Foto: Caroline Andersson Renaud

Aftonbladets litteraturpris till Axel Lindén

Författaren, fårbonden och den motvillige skogsägaren Axel Lindén tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2020 för boken Tillstånd. Läs mer om priset och Axel.

Juryns motivering:

”Aftonbladets litteraturpris för 2020 tilldelas ett författarskap som tar sig an vår tids största frågor genom att vända sig bort från centrum och alla litterära salonger, mot glesbygden, djuren, skogen och självtvivlet. Den senaste boken Tillstånd är en angelägen och bitvis underskruvad betraktelse över motvallsliv i barrskogsbältet, med en spännvidd från innehållet i en ’palmoljevaniljdröm’ till Migrationsverket, författad på en prosa som envist snitslar sin egen väg mellan genrernas rågångar. Aftonbladets litteraturpris tilldelas Axel Lindén.”

Om priset

Aftonbladets årliga litteraturpris som delats ut sedan 1957 ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

Om Axel Lindén

Axel Lindén, född 1972, debuterade 2017 med Fårdagboken om livet som nybliven fårbonde. Han bor med sin familj på en gård i Östergötland. Tillstånd utkom 2020.

Om Tillstånd

I en östgötsk skog försöker Axel Lindén övermanna en trästock, ett stort as, tung, hal och krokig. Det går sådär. Han vill hellre se sin skog växa vilt och frodas, inte avverka den i enlighet med skogsbolagens ideal om räta rader.

Axel Lindén är en motvillig skogsägare, och en tjurskallig sådan. Men mitt bland tallar och alar, björk och asp blir slitet med motorsågen ett sätt att hantera sakernas tillstånd. Jorden som håller på att gå under, den ekologiska katastrofen. Och så familjens privata katastrof, barnet som blivit som ett av deras egna, som kanske inte ens får stanna i Sverige.

Spelar ens ansträngningar egentligen någon roll, när allt ändå verkar gå åt helvete? Men vad ska man annars göra?

Om Fårdagboken

En akademiker flyttar ut på landet med sin familj och får ansvaret för skötseln av en flock får. Men samvaron med fåren kommer att bli något annat än han kunde förvänta sig. En bok om de vägval vi gör i livet, stora som små, där vardagen avslöjar livets realitet, men också tillvarons under.

2 februari
Fårhållningen kräver en närvaro och en kontinuitet som gör att det blir mer än ett fritidsintresse. Jag är tvungen att varje dag året om på ett eller annat sätt hantera fåren och i praktiken dygnet runt ansvara för dem. Det är ett stort åtagande och man vet inte riktigt vad man får igen. Kött? Ull? Snarare är åtagandet själva belöningen. Man behöver inte fundera på om man har ett tillräckligt innehållsrikt liv, eftersom innehållet står 200 meter bort i en hage och idisslar, fullständigt, jag menar verkligen fullkomligt och fulländat, omedvetet om sådana distinktioner.