Albert Bonniers Förlag, 2021-03-18

Foto: Från vänster: Olof Grind, David Lagerlöf, Daniel Díaz

2020 års mottagare av arbetsstipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare

Hanna Rajs Lara, Lizette Romero Niknami och Madeleine Schantz tilldelas arbetsstipendier ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare för 2020.

Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare instiftades 1947 och är ett arbetsstipendium som delas ut till författare utkomna hos Albert Bonniers Förlag eller Wahlström & Widstrand.

Juryn består för närvarande av Lotta Aquilonius (donatorsrepresentant), Elin Olofsson och Jerker Virdborg. Stipendiefonden delar ut tre stipendier per år à 25 000 kronor.

Hanna Rajs Lara

Under månen är en samling dikter om kärlek, arv och förlust. Hanna Rajs Lara tillhör förnyarna av den svenska samtida poesin. Under månen består av enskilda, starka dikter med olika tematiska ingångar. Med kraft och rytm skriver hon om familjen och det judiska arvet, antisemitism och missbruk. Dikterna är personligt direkta, ofta rimmade och poetiskt talspråkliga. Hos Rajs Lara är kärleksförklaringen ett motstånd – solen lyser inte, men väl månen.

Lizette Romero Niknami

En berättande poesibok som utgår ifrån 1970-talets Chile och Argentina under militärdiktaturerna. Boken följer två barn: Neftalí vars saknade pappa till sist kommer tillbaka och Tatiana vars pappa för alltid är försvunnen. Deras vägar korsas aldrig, men båda flyr med sina familjer till Sverige och växer upp där. Med sin mässande, sjungande karaktär ställer De försvunna frågor om tid, förflyttning och arv, om våldets kausalitet och om huruvida det alls går att tala om det mest fruktansvärda. De försvunna är Lizette Romero Niknamis debut.

Madeleine Schantz

Vaken dröm är en roman där en klinisk manual försöker tämja en poetisk explosion. En berättelse om trauma-upprepning och övervåld i vår tid. Men det är också en berättelse om skönheten, som kanske är det enda viktiga. Själva dödsögonblickets vakna drömhallucination.Madeleine Schantz, född 1993, har tidigare studerat på Långholmens författarskola och Bona textlabbet. Hon bor just nu i Stockholm och läser Estetikprogrammet på Södertörns högskola. Vaken dröm är Madeleine Schantz debut.