Albert Bonniers Förlag, 2022-09-24

Foto: Thron Ullberg

Victor Pavic Lundberg tilldelas Årets deckardebut Crimetime Award 2022

För åttonde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival Crimetime. Victor Pavic Lundberg tilldelades Crimetime Award Årets deckardebut 2022. Han belönas för sin debutroman Den som överlever.

En effektiv och unik historia på ett glimrande lättflytande språk. Här har vi en debutant som vågar ta i med dramatiken, utan att för den skull tappa trovärdigheten. Temat är traumat – hur överlever man en kris? Vi berörs av de fint utmejslade karaktärerna och gläds åt att äntligen få läsa en riktig journalistthriller igen, där journalistiken faktiskt spelar en roll för handlingen. 

Helena Ljungström, förläggare:

– Jag kom för första gången i kontakt med Victor Pavic Lundberg när jag hade fått 50 sidor att läsa av Den som överlever. Redan dessa sidor väckte min nyfikenhet, jag ville läsa mer! Därför känns det verkligen glädjande att Pavic Lundberg nu tilldelas Crimetime Awards debutpris för Den som överlever, det visar att även läsare och jurymedlemmar har fascinerats av Loa Bergman och Danijela Mirkovic och flygkraschen på Medborgarplatsen.

Om författaren

Victor Pavic Lundberg, född 1987, är uppvuxen i Mariestad och bosatt i Stockholm. Han arbetar på Aftonbladet. Den som överlever är hans debut.

Om boken

Ovanför Gamla stan såg flera vittnen planet för första gången glida genom molnen. Utan fungerande motorer var det förvånansvärt tyst. Om solen gassat hade en stor skugga svept över marken, som ett varsel om vad som höll på att hända. Nu fick människorna på marken ingen förvarning. En snabb rörelse i ögonvrån, sedan var allt över. 

Precis före jul, den 16 december 2000, kraschar ett passagerarplan mitt i Stockholm och krossar allt i sin framfart. 119 människor dör. Den obegripliga katastrofen skakar ett helt land. 

Nästan tjugo år senare återvänder Loa Bergman till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande årsdagen av flygolyckan ramlar han över ett spår som ligger närmare hans eget öde än vad han först vill erkänna. 

Samtidigt bedriver Danijela Mirković en egen utredning av kraschen. Innan allt gick åt helvete var hon tidningens stjärnreporter och Loas vapendragare. När hon hittar märkliga oklarheter ser hon sin chans att komma in från kylan.

Sagt om boken

"Här är berättelsen som starkast, i en obehaglig bild av hur människor reagerar i kris." Lotta Olsson, gästskribent i Aftonbladet

"Rasande rafflande - stoppa pressarna!" Femina

"Det här är en riktigt, riktigt bra debut. /.../ Lysande vårläsning." Skånska Dagbladet

"Språket är rappt, enkelt och dansar nästan fram, och jag får minnen från när jag läste Liza Marklunds Sprängaren för 23 år sedan." UNT