Albert Bonniers Förlag, 2023-10-18

Foto: Jonny Storey 2023

"Vad vi äter" avslöjar vad ultraprocessad mat egentligen gör med oss

Det går idag knappt att undkomma ultraprocessad mat. En allt större del av vår kost utgörs av livsmedel som hårdbearbetats industriellt. I boken Vad vi äter – Om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den går Dr Chris van Tulleken till botten med vilken skada som ultraprocessad mat faktiskt tillfogar våra kroppar, vår hälsa och inte minst vår planet.

Foto: Jonny Storey 2023

Ultraprocessad mat har skapat en miljö som gör det nästan omöjligt att bli hälsosammare med hjälp av viljestyrka och motion. Den finns överallt, marknadsförs kraftigt och uppmuntrar ofta till överkonsumtion. Chris van Tulleken visar med en mängd exempel hur långt vissa aktörer inom matindustrin är beredda att gå för att maximera sina vinster genom att byta ut traditionella ingredienser mot ultraprocessade.

Vad vi äter – Om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den är en bok om vetenskapen, ekonomin, historien och produktionen bakom det vi stoppar i oss, men det är också en bok om rättigheter. Rätten att veta vad vi äter, rätten att veta vad vår kost gör med vår hälsa och rätten till bra och prisvärd mat.

Kerstin Almegård, förläggare:

– Under senare år har man pratat mer om ultraprocessade livsmedel men ingen har på det här sättet tagit det stora greppet om den samlade forskningen. Chris van Tulleken berättar övertygande och utan pekpinnar om vad det egentligen är vi stoppar i oss.

Boken har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien och legat på Sunday Times bästsäljarlista i hela 22 veckor i rad. Vad vi äter – Om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den ges ut på svenska den 6 februari 2024.

Om Chris van Tulleken

Chris van Tulleken är läkare specialiserad på infektionssjukdomar vid sjukhuset för tropiska sjukdomar i London. Han utbildade sig vid Oxford och har en doktorsexamen i molekylär virologi från University College i London, där han är docent.

Foto: Jonny Storey 2023

Hans forskning fokuserar på hur företag påverkar människors hälsa, särskilt inom området barnnutrition, och han samarbetar med Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) inom detta område. Som en av BBC:s främsta programledare för både barn och vuxna har hans arbete belönats med två Baftapriser. Han bor i London med fru och två barn.