Albert Bonniers Förlag, 2019-05-16

Foto: Martin Stenmark, Jo Voets

Holmén och Nesser nominerade till International Dagger Award

Martin Holmén och Håkan Nesser, båda författare utgivna av Albert Bonniers Förlag, är nominerade till det prestigefyllda priset International Dagger Award.

Martin Holméns Slugger som också heter Slugger på engelska och Håkan Nessers En helt annan historia som heter The root of evil har blivit nominerade till International Dagger Award, priset för bästa översatta bok.

Martin Holmén

Martin Holmén, född 1974, bosatt i Stockholm, är lärare i historia. Vi lärde känna Holméns huvudperson Harry Kvist i debuten Clinch (2015), som följdes av Nere för räkning (2016). 2017 utkom den sista fristående delen i trilogin: Slugger.

Slugger

Stockholm 1936. Harry ”Kvisten” Kvist var en gång en lovande mellanviktsboxare men arbetar nu som indrivare. När hans vän, prästen Gabrielsson, hittas brutalt mördad vid altaret i Katarina kyrka på Södermalm verkar polisen inte anstränga sig för att lösa fallet.  Slugger är benhård, modern noir i en levande, historisk miljö, och den tredje och sista fristående delen om Harry Kvist.

Läs mer om boken här.

Håkan Nesser

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Hans böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. En helt annan historia kom ut första gången 2007.

En helt annan historia

Ett antal svenska turister umgås ett par sommarveckor i Finistère i Bretagne i början på 2000-talet. Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Det förblir ett uppmärksammat men ouppklarat mysterium.

Läs mer om boken här.

CWA International dagger

Dagger-priserna utdelas årligen av brittiska Crime Writers' Association, och är ett av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser.

Läs mer om nomineringarna här.