Albert Bonniers Förlag, 2019-02-26

Foto: Fredrik Hjerling

Marcus Wallén om tidernas största guldrån. Var gömde nazisterna sitt stöldgods?

Gåtan har gäckat skattjägare i över 70 år. Följ med journalisten och författaren Marcus Wallén till Alperna, Medelhavet och Stockholm i jakten på en lösning. Naziguldet och de invigdas hemlighet är en berättelse om historiens värsta rövarstat och andra världskriget ur ett finansiellt perspektiv. Det här är en historisk faktabok lika spännande som en thriller.

Naziguldet och de invigdas hemlighet

Under andra världskriget plundrade nazisternas ekonomiska stormtrupper Europa. Centralbanker tömdes, privata bankfack länsades och oskyldiga, som skickats till lägren för at dö, blev av med sina sina sista ägodelar. Men vad hände egentligen med den tyska riksbankens tillgångar vid Tredje rikets undergång 1945? De mesta gömdes i en en saltgruva, erövrades av amerikanska soldater och fördelades bland stater som blivit nazisternas offer. Men inte allt.

Naziguldet och de invigdas hemlighet handlar om det som har kallats för tidernas största guldrån. Delar av skatten är fortfarande bort. Sommaren 1945 var en liten grupp tyska officerare och civilpersoner – de invigda – inblandade i en intensiv kurragömmalek med den amerikanska ockupationsmakten. Kanske avslöjade en av gruppens medlemmar, tjugoårige Hubert von Blücher, lite för mycket i det brev som han skickade till sin gudfar i Stockholm, den berömde upptäcktsresanden Sven Hedin.

Röster om Naziguldet och de invigdas hemlighet

"Walléns bok står sig mycket bra i en jämförelse med den internationella forskningen kring andra världskriget. Han är synnerligen väl påläst och kunnig om olika aspekter av denna mörka tid. 'Naziguldet och de invigdas hemlighet' har alla förutsättningar att bli en internationell bestseller. " Jan-Erik Berglund, Nya Åland

"En av bokens stora förtjänster är att andra världskrigets avgörande händelser vävs in i guldets vägar och irrfärder. Den tidens finanspolitik blir ett raster över vilket krigets andra aspekter kan läggas. Det är ett fruktbart grepp. " Anders K Gustafson, Nerikes Allehanda

"Historiska faktaböcker kan vara lika upphetsande som bipacksedeln till ett läkemedel men också täta bladvändare i bästa thrillerstil. Marcus Walléns bok tillhör den senare kategorin." Expressen

Om Marcus Wallén

Marcus Wallén föddes 1972 i Mariehamn. Han är uppväxt både i Sverige och på Åland. De senaste 20 åren har han arbetat som journalist och chef på tidningen Expressens redaktion i Stockholm. Naziguldet och de invigdas hemlighet är hans första bok.

En märklig omständighet är att Marcus egen farmors halvsyster, Gerda Iversen, under andra världskriget arbetade åt den familj som Naziguldet och de invigdas hemlighet främst handlar om.