Albert Bonniers Förlag, 2020-12-16

Foto: Petra Hallberg, Emil Malmborg

Svenska Akademien belönar Per Hagman och David Zimmerman

Per Hagman och David Zimmerman belönas av Svenska Akademien. Belöningen på 50 000 kronor vardera är ur Akademiens egna medel.

Om Per Hagman

Per Hagman är författare, född 1968 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1991 med romanen Cigarett som skildrar ett dekadent nattliv i Stockholms innerstad, präglat av ytlig glamour. Just kontrasten mellan det yttre och det inre livet kan sägas ha varit ett återkommande tema. Till hans mest omtalade verk hör den självbiografiskt färgade Att komma hem ska vara en schlager från 2004. 2017 utkom Allas älskare, ingens älskling – en självbiografisk roman, en syskonbok till de  en syskonbok till den hyllade Att komma hem ska vara en schlager. Hans senaste bok är Naken som en psalm från år 2019. 

Om David Zimmerman

David Zimmerman är poet och litteraturkritiker, född 1993 och bosatt i Malmö. Han debuterade 2017 med diktsamlingen Mal, som följdes upp av diktsamlingen Ljus och strålning 2019. Den senare spinner sig kring en sjuk fars sista tid i livet och har lovordats för sitt känsliga och mångbottnade språk. David Zimmerman är nybliven redaktör för tidskriften Lyrikvännen. Han är även frilansande litteraturkritiker och arrangerar den återkommande litteraturscenen Malmötxt. 

Om Ljus och strålning

Ljus och strålning rör sig kring en sjuk fars upplösning i världen. Den utspelar sig under en vår och en sommar, främst mellan fadern och hans son. Ingen av dem lyckas formulera sig inför döden och det meningsförfall som inträffar när en central del av ens liv ringas in, angrips och raderas. Aprils livsvilja och sjukdomens dödsvilja är delar av samma natur.