Albert Bonniers Förlag, 2023-07-04

SvD listar de hittills bästa tio böckerna 2023

Under våren har tio titlar toppat SvD:s boklista över böcker. Böcker som både läsare och kritiker tyckt varit de största läsupplevelserna hittills 2023. Med på listan finns fem titlar utgivna på Albert Bonniers Förlag.

Den lodande människan av Patrik Svensson

Efter debuten med Ålevangeliet skriver Patrik Svensson om människorna som utforskat, kartlagt, försökt förstå och lägga havet under sig. En bok som handlar om havets lockelse, om den där uråldriga drivkraften som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav. Det är en bok, kort sagt, om nyfikenheten.

I Den lodande människan finns samma andakt och förundran inför livets alla mirakel – en sorts religiös prosa utan Gud, skrev Carsten Palmær i Aftonbladet.

Melancolia av Mircea Cartarescu

Översättning av Inger Johansson

Melancolia är en bok om upplevelsen av separation, det trauma som präglar vår födelse och därefter var och en av våra meta - morfoser. Prologen och epilogen omfamnar bokens kärna, tre längre historier som länkas samman, skrivna ur en femårings, en åttaårings och en femtonårings perspektiv.

Märklig, mäktig och maxad, en mycket sorgsen och mycket vacker bok och jag blir gripen och rörd, skrev kritikerna enhälligt hyllande.

Inte alls dåligt. Efterlämnade dikter av Kristina Lugn

"Inte alls dåligt" är en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter av en av en av våra mest älskade och lästa poeter.

"Det här är poesi i rörelse, av en författare som försöker igen och igen. Poesi som förnyar sig och har något att säga." Abram Martina Lowden, Sveriges Radio

Kairos av Jenny Erpenbeck

Översättning av Ulrika Wallenström

De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år, Hans trettio år äldre och gift. Det är mitten av åttiotalet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. Det är mitten av åttiotalet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. Kairos är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder

"Här finns både den insiktsfulla blick på människan och den magnifika prosakonst//som gör Jenny Erpenbeck till en av vår tids stora författare." Abram Martina Lowden, Svenska Dagbladet

Min egen elds kurir. Harry Martinsons författarliv av Johan Svedjedal

Min egen elds furir är den första stora biografin över en av den svenska litteraturens världsförfattare och ett fascinerande porträtt av ett författarliv. Harry Martinson blev tidigt känd för sin charm och stilistiska briljans – en fattigpojke ur folkdjupen som via litteraturen nådde samhällets höjder. Men bakom hans leenden och framgångar fanns allvarligare ärenden. Tidigt insåg han hur människans övermod hotade miljön och själva livet. Sådana insikter var inte alltid välkomna i rekordårens Sverige.

"Svedjedals bok fyller verkligen ett tomrum, det är en bok att återvända till.", Kristoffer Leandoer, Svenska Dagbladet