Albert Bonniers Förlag, 2020-06-30

Succéboken Ålevangeliet sätts upp på Folkoperan

Patrik Svenssons framgångsrika debutbok Ålevangeliet blir operaföreställning. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk tar form som ett nyskrivet musikverk och får sitt uruppförande på Folkoperan i Stockholm våren 2022.

Ålevangeliet blir ett verk för solister, kör och orkester. Libretto (manus) skrivs av Stina Oscarsson och musiken komponeras av Emy Lindström.

Patrik Svensson tilldelas Augustpriset 2019 i kategorin Årets svenska fackbok för sin debut Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk.

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Om Patrik Svensson

Foto: Emil Malmborg

Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge. Han arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, och är bosatt i Malmö. Ålevangeliet är hans debut som sålt till över 30 länder.