Albert Bonniers Förlag, 2022-05-05

Stockholms bokhelg – möt våra författare

Den 21–22 maj bjuder Bonnierförlagen in till en riktig bokfest under Stockholms bokhelg. Det blir en fullspäckad helg där över 40 författare från våra olika förlag medverkar. Det är kostnadsfritt och alla, stora som små, är välkomna.

Ekporten på Sveavägen 56 i Stockholm står öppen lördag 11.00 till 17.00 och söndag 11.00 till 16.30.

På scenen på vår innergård bjuds det på allt från spänning, politik, livsråd och samtal om samkönad kärlek genom tiderna.

Khadija Mohamud och andra kokboksförfattare in till att provsmaka deras recept.

Roliga aktiviteter för barnen utlovas och naturligtvis bokförsäljning och boksignering. Allt i läsandets anda!

Dessutom medverkar många fler författare på scener runt om i Stockholm under bokhelgen.

Läs hela programmet på stockholmsbokhelg.se eller klicka här och ladda ner programmet.

Lördag 21 maj

11.25 Kvinnor vid makten. Jenny Madestam, Maktens kvinnor Eva Franchell, En människa kan mördas men inte idéer: En biografi över Anna Lindh

I hundra år har kvinnor haft rösträtt i Sverige, men hur är det att vara en kvinna vid makten? Jenny Madestam har i Maktens kvinnor djupintervjuat både nuvarande och före detta kvinnliga partiledare. Eva Franchell var nära vän och kollega med Anna Lindh och är aktuell med den första heltäckande biografin över den mångsidiga och inte alltid enkla politikern och människan.

15.15 Måste det vara så perfekt? Sofia Rönnow Pessah, Välj mig & Carolina Setterwall, Allt blir bra

AT-läkaren i Välj mig har klart för sig var livet är på väg. Listor och beslutsamhet ska ta henne dit hon vill. I Allt blir bra ska Mary och John skiljas, medan John snabbt träffar en ny kvinna, tvingas Mary omvärdera sig själv och sina val. Ett samtal om att vara kvinna och hur man väljer sin väg.

Söndag 22 maj

11.25 Vårt arv och historia. Karin Erlandsson, Hem & Joanna Rubin Dranger, Ihågkom oss till liv

För kollektivromanen Hem har Karin Erlandsson nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Det är en episk, historisk roman i vilken viktiga episoder i Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum. Karin har tidigare gett ut den prisbelönta Legenden om ögonstenen. Författaren och illustratören Joanna Rubin Dranger har undersökt vad som hände med de som ”försvann” under förintelsen. I den tecknade dokumentärromanen Ihågkom oss till liv ger hon ett ansikte till alla de som mördats och glömts bort. Författarna möts i ett samtal om hur vår historia och vårt arv påverkar oss.

13.05 Ormen Friske. Jack Werner, Ormen Friske

Jack Werner berättar om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske som idag är bortglömt av de flesta. 1950 gav sig 15 svenska frisksportare av med skeppet för att besöka ett Europa sargat av kriget. Vid avresan hyllades initiativet, men resan gick inte som tänkt – och sedan glömdes de bort. Werner har undersökt vad som egentligen hände då femton människoöden avgjordes.

13.55 Vart är vi på väg? Erik Helmerson, Dom därute & Moa Berglöf, Landsförrädare

Dom därute är en träffsäker och svidande skildring av vår samtid och ett allt hårdare samtalsklimat. I Landsförrädare berättar Moa Berglöf om livet inifrån Moderaterna som talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. När partiet öppnade dörrarna mot främlingsfientliga krafter kunde hon inte längre vara tyst. Ett samtal om vårt alltmer polariserade samhälle och vilka konsekvenser det får.

14.50 Rysligt bland berg och älv. Ulf Kvensler, Sarek & Helena Dahlgren, Skarp

I Ulf Kvenslers thriller Sarek åker tre vänner i väg på en fjällvandring som visar sig bli en mardröm som förändrar deras liv för alltid. Emma i Helena Dahlgrens Skarp får ett vistelsestipendium för att bo på en gård där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Väl på plats löses sakta gränsen mellan Emma och författaren upp. Författarna möts i ett samtal om psykologisk spänning bland berg och älv.

15.15 Spänning med politiska motsättningar. Bo Svernström, Det man inte ser & Christina Wahldén, Enbart kvinnor

I Bo Svernströms Det man inte ser hittas tre människor brutalt mördade. En av dem är en kidnappad industriman, de andra två är miljöaktivisterna som kidnappade honom. I Christina Wahldéns tredje bok i den populära Darwin-serien, Enbart kvinnor, hittas en minister mördad. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Bo Svernström och Christina Wahldén möts i ett samtal om politiska spänningar och vem som sitter på rätten att bestämma sanningen.