Albert Bonniers Förlag, 2020-11-24

Foto: Stefan Tell

Stina Jacksons Silvervägen nomineras till Petrona Award

Den flerfaldigt prisbelönta debutromanen Silvervägen ”The Silver Road” av Stina Jackson nomineras till det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award: ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman”. Boken är översatt till engelska av Susan Beard. Prismottagaren avslöjas den 3 december. Bland de övriga nominerade författarna finns: Kjell Ola Dahl, Jørn Lier Horst, Thomas Enger, Yrsa Sigurðardóttir och Antti Tuomainen. Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna:

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och djup sorg.

Om Petrona Awards

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg Petrona skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Stina Jackson: ”För mig är det människorna som är själva gåtan”

Om Silvervägen

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån. Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.

Om den nya boken Ödesmark

Efter sitt stora genombrott med debutboken "Silvervägen" återkommer nu Stina Jackson med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster. Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …

Om Stina Jackson

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor sedan drygt tio år i Denver, USA. Jacksons hyllade debutroman Silvervägen fick ett sällan skådat genombrott när den utkom 2018 och har nått en stor läsekrets både i Sverige och internationellt. Den är såld till tjugonio länder och har tilldelats pris för Årets svenska kriminalroman 2018, Årets nordiska kriminalroman 2018 samt priset Årets bok 2019. Hennes andra bok, Ödesmark som utkom våren 2020, har även den lovordats i press och nominerats till Årets bästa svenska kriminalroman och Årets bok 2020.