Albert Bonniers Förlag, 2020-10-25

Foto: Stefan Tell, Trish McBrown Photography

Stina Jackson och Amy Engel nomineras till Svenska Deckarakademins pris 2020

Nu har Svenska Deckarakademin nominerat årets bästa kriminalromaner. Stina Jackson och Amy Engel är bland de nominerade författarna. Vem som tilldelas årets gyllene kofotar avslöjas vid Deckarakademins möte den 22 november.

Årets bästa svenska kriminalroman

Ödesmark av Stina Jackson

Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …

En lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster.

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor sedan drygt tio år i Denver, USA. Jackson fick ett sällan skådat genombrott med sin debutroman Silvervägen, som tilldelades pris både för Årets svenska kriminalroman 2018, liksom Årets nordiska kriminalroman 2018. Ödesmark är nominerad till Årets bok 2020.

Årets bästa översatta kriminalroman

Alltid en dotter av Amy Engel

Översättning Manne Svensson

En bortglömd stad i Missouris fattiga Ozark Mountains lever Eve och hennes dotter Junie. Eve kommer från en trasig uppväxt och det enda som är viktigt i hennes liv är att ge Junie en någorlunda god barndom. När en polisbil stannar utanför fiket där Eve jobbar sjunker hjärtat ner i magen. Polisen berättar att Junie och hennes lekkamrat har hittats döda. Polisens utredning leder ingenstans, och Eve kan inte få ro förrän hon har hittat sin dotters mördare. På egen hand söker Eve svaren och hennes jakt på rättvisa tar henne från stadens ruffigaste kvarter ut till de omgivande skogarnaoch slutligen till barndomens husvagnsområde.

Alltid en dotter är en djupt drabbande roman omfamiljeband, om att göra allt för sina barn, och hur den hemskaste platsen också kan rymma den största kärleken.

Amy Engel är en amerikansk författare som har gett ut en ungdomsbokstrilogi och romanen The Roanoke Girls. Med Alltid en dotter, som är såld till drygt tio länder, introduceras Engel på svenska.