Albert Bonniers Förlag, 2020-01-15

Foto: Fredrik Skogkvist

”Sörjen som blev” årets bok i Hela Halland läser

Författaren, skådespelaren och regissören Anna Takanens debut Sörjen som blev har utsetts till årets bok i Hela Halland läser. Senare i vår kommer det anordnas flera arrangemang kring boken.

Hela Halland läser är Hallands största bokcirkel och arrangerades för första gången 2014. Sedan dess har det lästs och diskuterats böcker, där författaren eller boken haft anknytning till länet. Sörjen som blev utkom 2019 och handlar om Anna Takanens pappa som var finskt krigsbarn och växte upp i Halland.

Sörjen som blev

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är då bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföreningen blir aldrig av. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn.

Anna Takanen

Anna Takanen, född 1968, är verksam som skådespelare och regissör. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern.