Albert Bonniers Förlag, 2022-07-05

Foto: Johnny Ring

Sarah Vaughan tillbaka med psykologiskt rättegångsdrama

Sarah Vaughan har en bakgrund som nyhetsreporter och politisk korrespondent. Hon har skrivit en rad hyllade romaner och fick sitt genombrott med Efter skandalen, som nominerades till utmärkelsen Årets bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin, och filmatiserades som tv-serie för Netflix. Nu utkommer den nya rättegångsthrillern Hennes rykte i översättning av Johan Nilsson.

Romanen handlar om de påfrestningar som kvinnor i det offentliga livet och tonårsflickor utsätts för och innehåller teman som trakasserier, hämndporr och politiska rättigheter.

I centrum av handlingen står Emma Webster som brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Plötsligt finner sig Emma anklagad för mord.

Foto: Johnny Ring

Sarah Vaughan berättar om bakgrunden till boken i en intervju i Booktopia:

– Idén kom när jag läste en intervju med en kvinnlig parlamentsledamot som hade nio lås på sin ytterdörr på grund av de övergrepp hon hade utsatts för. Samtidigt berättade en annan kvinnlig parlamentsledamot, som hade varit högljudd motståndare till Brexit, om hur hennes mamma fick obscena brev. Min egen parlamentsledamot utsattes för en person som lade ut bilder på hennes hus på Facebook, komplett med byggnadsställningar (det höll på att rustas upp) och med kommentaren att han hade köpt lite rep. Jag undrade hur det skulle vara att känna sig attackerad på detta sätt – via sociala medier, av väljare, och till och med genom sms eller brev som skickas med posten.

Vad hoppas du att läsarna ska upptäcka?

– Jag hoppas att läsarna kommer att upptäcka välutvecklade karaktärer som de känner sympati för även om de inte tycker om dem i alla avseenden, en handling som får dem att vilja läsa in på natten, rättsscener som får dem att döma och omvärdera, och aktuella teman — om kvinnohat och makt — som får dem att tänka efter. Även om jag anser att en romans främsta uppgift är att distrahera och underhålla, vill jag också provocera läsarna och få dem att fråga sig: hur skulle jag bete mig?

Hennes rykte utkommer samtidigt som ljudbok. Uppläsningen är gjord av Jessica Liedberg.

Läs också en artikel på selmastories.se.

Om boken Hennes rykte

Emma webster brinner för politiken. Men engagemanget är inte utan offer – hennes kraschade äktenskap är bara början. Och ju tydligare hon som parlamentsledamot profilerar sig i sina hjärtefrågor, desto mer hat och hot tvingas hon utstå.

På hemmaplan utkämpar Emmas fjortonåriga dotter Flora en egen strid, utan att berätta något för sin mamma. Hon har blivit måltavla för hänsynslös nätmobbning – men det finns en gräns för hur mycket hon står ut med.

När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv – och mot hennes dotters. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Plötsligt finner sig Emma anklagad för mord.

Hennes rykte är ett uppslukande psykologiskt rättegångsdrama om det pris kvinnor i offentligheten tvingas betala. 

Sagt om boken

"Skrämmande aktuell … Precis så mörk och gripande som man kan förvänta sig av författaren till Efter skandalen." The Observer

"En mörk, olycksbådande berättelse om svartsjuka, hämnd och varför man inte ska blanda affärer med nöjen." The Sun

"En skickligt utformad berättelse, med ett häpnads väckande rättegångs-drama ställt på sin spets, som visar på Vaughans briljans." The Daily Mail