Albert Bonniers Förlag, 2022-03-15

Foto: Thron Ullberg

Sara Stridsberg nomineras till Sveriges Radios Novellpris 2022

De fem noveller som nomineras till Sveriges Radios Novellpris 2022 är presenterade. Sara Stridsberg är en av de författarna som nomineras för sin novell Hunter i Huskvarna i uppläsning av Ingela Olsson. Det är nu radiolyssnarna som röstar fram vinnaren. Röstningen är öppen till söndag den 3 april och prismottagaren avslöjas den 8 april.

Lyssna på novellen Hunter i Huskvarna

Läs mer om priset och samtliga nominerade författarna

Rösta här!

Om novellsamlingen Hunter i Huskvarna

Berättelserna i Hunter i Huskvarna utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen, mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse. Elva öden som tillsammans skapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad.

När Vättern öppnar sig som ett isblått skimrande hav, det är när man kommer åkande norrifrån, jag har aldrig sett något sådant någon annanstans, när ljuset slår in i backspegeln då tänker jag att jag är i Los Angeles, att det här är mitt Los Angeles. Jag kör snabbt hela den sträckan, med en förväntan som inte kommer att infrias, men som är där varje gång, som om livet börjar precis där. Den känslan försvinner efter Tokeryd, när världen liksom krymper och sugs in som i en svart säck. 

Om Sara Stridsberg

Sara Stridsberg fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006. Den belönades med Nordiska rådets pris 2007, och 2019 nominerades den till det prestigefyllda Man Booker-priset när den kom ut i England och USA. Med romaner som BeckombergaDarling River och Kärlekens Antarktis har hon befäst sin ställning som en av våra främsta berättare.

Sara Stridsberg är också verksam som dramatiker, och pjäser som MedealandDissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen.  Åren 2016–2018 var Sara Stridsberg ledamot av Svenska Akademien. 2021 valdes hon in till ledamot i Samfundet De Nio. Hennes senaste bok novellsamlingen Hunter i Huskvarna utkom hösten 2021.

Sara Stridsberg: "Jag har varit jätterädd att skriva mig över kanten till vansinnet" – läs en intervju med Sara om Hunter i Huskvarna.

Lyssna på Sara Stridsberg om novellsamlingen Hunter i Huskvarna