Albert Bonniers Förlag, 2021-09-28

Foto: Klara Johansson

Sara Stridsberg i podden Samtal om böcker

Novellerna i Sara Stridsbergs nyutkomna bok Hunter i Huskvarna följer ett spår. Men vilket? Sara Stridsberg samtalar med Lisa Tallroth i podden Samtal om böcker. De pratar om den drömska klarheten, de icke avgörande ögonblicken och om det går att vara intresserad av döden.

Här kan ni också se ett samtal mellan Sara och hennes förläggare Daniel Sandström.

Sara Stridsberg fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006. Den belönades med Nordiska rådets pris 2007, och 2019 nominerades den till det prestigefyllda Man Booker-priset när den kom ut i England och USA. Med romaner som Beckomberga, Darling River och Kärlekens Antarktis har hon befäst sin ställning som en av våra främsta berättare. Stridsberg är också verksam som dramatiker, och pjäser som Medealand, Dissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen.

Om Hunter i Huskvarna

Berättelserna i Hunter i Huskvarna utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen, mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse. Elva öden som tillsammans kapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad.

”När Vättern öppnar sig som ett isblått skimrande hav, det är när man kommer åkande norrifrån, jag har aldrig sett något sådant någon annanstans, när ljuset slår in i backspegeln då tänker jag att jag är i Los Angeles, att det här är mitt Los Angeles. Jag kör snabbt hela den sträckan, med en förväntan som inte kommer att infrias, men som är där varje gång, som om livet börjar precis där. Den känslan försvinner efter Tokeryd, när världen liksom krymper och sugs in som i en svart säck.”