Albert Bonniers Förlag, 2024-03-08

Foto: Märta Thisner

Sanna Samuelsson belönas med Borås Tidnings Debutantpris 2024

Sanna Samuelsson tilldelas Borås Tidnings Debutantpris 2024 för boken Mjölkat med motiveringen: ”För en sinnligt realistisk roman om kärleksfull längtan med doft av gödsel.”. Priset delades ut under en fullspäckad gala på Sagateatern i Borås. Tillställningen livesändes och kan ses i efterhand.

Sanna Samuelsson:

Foto: Märta Thisner

– Jag tar det här som en bekräftelse på att kombinationen av skönhet och äckel, som den här boken leker med, fungerar. Och det glädjer mig, säger hon på scenen.

Sanna om Mjölkat:

– Det är en queer hemvändarhistoria med en twist, kan man säga. Som innefattar ett inbrott. Ellen, som den handlar om, bryter sig in på gården som hon växte upp på när ägarna är på semester. Man kan också säga att gården är ett mikrokosmos för liv och död i den här boken.

Läs en intervju med Sanna

Om Sanna Samuelsson

Sanna Samuelsson, född 1987, är uppväxt utanför Linköping och bor i Stockholm. Hon har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand, har tidigare varit idé- och kritikredaktör på GP, och är verksam som kulturskribent. Hon har tidigare nominerats till Katapultpriset och Prisma Litteraturpris för sin debutroman.

Mjölkat återvänder Ellen till bondgården där hon växte upp. Det är semestertider och de nya ägarna är bortresta. Hon tar sig in i bostaden, bara för att se sig om, men så har hon stannat en natt och dagarna i huset blir fler. Korna är borta nu, produktionen nedlagd sedan länge, men vem kan egentligen säga att platsen inte är hennes? Hon har den ju med sig överallt. Mjölken rinner fortfarande från mungiporna som då hon var barn, gödsellukten sitter i näsan. Ändå kan hon inte stanna.