Albert Bonniers Förlag, 2024-03-19

Foto: Rachel Eliza Griffiths

Salman Rushdie tilldelas Gilel Storch Award 2024

Salman Rushdie tilldelas tilldelas Gilel Storch Award 2024 för en livslång kamp mot religiös extremism och auktoritärt förtryck.

Salman Rushdie har blivit en symbol för yttrandefrihet och demokrati genom sitt modiga författarskap och personliga ställningstaganden, genomsyrade av öppenhet och hopp. I en tid då dessa principer står under hot, framstår hans röst som särskilt betydelsefull.

Prisceremoni på Dramaten 30 maj

En prisceremonin äger rum måndag den 30 maj på Dramatens Lilla scen i Stockholm. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, intervjuar Salman Rushdie live via länk. Dramatens ensemble kommer att läsa ett urval texter ur Rushdies romaner.

Internationell utgivning av den nya boken 12 april

Den 12 augusti 2022 attackerades Salman Rushdie vid framträdande i Chautauqua i New York. Det höll på att kosta honom livet. Här berättar han för första gången i detalj om det fruktansvärda dådet, men påminner oss också om hur konsten kan hjälpa oss att förstå det otänkbara. Kniv är en gripande och personlig skildring av livet efter attacken och samtidigt ett resonemang om sorgen, kärleken, konsten och om vikten av att hitta styrkan att resa sig ännu en gång

Om Salman Rushdie

Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och är numera, efter många år i England, bosatt i USA. Han vann tidigt världsrykte med sina romaner och Midnattsbarnen (i svensk översättning 1983) utsågs bland annat till den främsta Bookerprisvinnaren genom tiderna Skam (1984), Satansverserna (1989), Harun och sagornas hav (1991), Öst, väst (1995), Morens sista suck (1996) och Marken under hennes fötter (1999) är också flerfaldigt prisbelönta och har sålt i stora upplagor världen över. Hans senaste bok Segerstaden utkom på svenska i maj 2023.

Om Gilel Storch Award

Gilel Storch Award tilldelas personer som genom framstående verksamhet har bidragit till att främja demokratiska, universella och humanistiska värden i Gilel Storchs anda.

Gilel Storch (1902 – 1983) gjorde hjältemodiga humanitära insatser för att rädda människor undan Förintelsen. Hans insatser drevs av mod, engagemang, insikt och hängivelse för medmänniskor.

Pristagarna erhåller 250 000 kr och en gyllene skulptur designat av Annie Winblad Jakubowski.