Albert Bonniers Förlag, 2020-05-05

Foto: Michael Lionstar

Pulitzerpriset 2020 till Colson Whitehead

Colson Whitehead tilldelas Pulitzerpriset 2020 i den skönlitterära klassen för sin roman Nickelpojkarna. Den har hyllats och lovordats av bla Barack Obama.  Colson Whiteheads förra roman, Den underjordiska järnvägen, belönades med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017.

Om Nickelpojkarna

Översättning av Niclas Nilsson

När medborgarrättsrörelsen når Frenchtown i det segregerade Florida, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika mycket värd som någon annan. Elwood drömmer om att gå på college, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till Nickel Academy för att bli en "hedervärd och hederlig man". I realiteten är det en uppfostringsanstalt där pojkarna misshandlas och utnyttjas.

För att överleva söker Elwood tröst i dr Kings ord, men hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, och att det enda sättet att över leva i en ond värld är genom rävspel och list. Motsättning en mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut som får livsavgörande betydelse.

Nickelpojkarna är Colson Whiteheads hyllade uppföljare till genombrottet Den underjordiska järnvägen. Baserad på verkliga händelser, berättar den om ett segregerat USA där ofattbara grymheter är en del av vardagen, samtidigt som medborgarrättsrörelsen ger röst åt drömmen om ett rättvisare samhälle.