Albert Bonniers Förlag, 2022-06-03

Foto: Ellinor Hall

Philomène Grandin tilldelas Stockholm stads kulturstipendium 2022

Stockholms kulturnämnd delar varje år ut tjugo kulturstipendier inom olika konstformer. Philomène Grandin är en av årets stipendiater. Hon belönas för boken Glöm allt men inte mig.

Motiveringen:

Philomène Grandin skildrar i sin debutbok barnets förhållande till en älskad pappa bortom uppväxt, kändisskap och sjukdom. Om en stolt kulturpersonlighet i Stockholm som betytt så mycket för så många. En värdig berättelse om kamp och åldrande där skeendet inte går att stoppa men där kärlek och vänskap består.

Läs mer om Stockholm stads kulturstipendium.

Om Philomène Grandin

Philomène Grandin är skådespelare, programledare, ljudboksinläsare och författare. Glöm allt men inte mig är hennes debut.

Om Glöm allt men inte mig

Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg. Nu bor Philomène och pappa i källaren till hans affär i Stockholm.

Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens, samtidigt som världens blickar riktas mot den lilla affären när Dylan tilldelas Nobelpriset. En berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.

Sagt om boken

"En stark debut, en vacker,  lyhörd och gripande bok" Svenska Dagbladet

"Ett innerligt kärleksbrev från dotter till pappa in i döden." Borås Tidning

"Det finns ingen större utmaning än att skriva om dem man älskar och Grandins prosa förhöjer genom sin behagliga stillhet och varma enkelhet den självklara blicken barn har på sina föräldrar." Aftonbladet

"Oerhört stilsäkert, vackert och underhållande." Dala-Demokraten