Albert Bonniers Förlag, 2020-05-29

Foto: Antonio Zazueta Olmos

Philippe Sands i ett samtal om sin bok Råttlinjen

Som hämtad ur en förstklassig spionroman. I september utkommer Råttlinjen som likt mästerverket Vägen till Nürnberg är en berättelse som också den skildrar jakten på rättvisa efter andra världskriget. Se juristen och författaren Phillippe Sands samtala med sin svenska förläggare om boken och om situationen under pandemin.

Philippe Sands i samtal med Daniel Sandström 

 

Råttlinjen. Kärlek, lögner och rättvisa i en nazistförbrytares spår

Under SS-officeren Otto von Wächters tid som guvernör i Galizien skickades hundratusentals judar och polacker till en säker död. Efter freden 1945 jagade segrarmakterna honom, brottsrubriceringen var massmord. Men von Wächter lyckades fly undan rättvisan. Först till alperna, där han höll sig gömd i tre år, sedan till Vatikanen, där han dog 1949 under mystiska omständigheter precis innan han skulle fly till Argentina. Philippe Sands följer upp mästerverket Vägen till Nürnberg med en berättelse som också den skildrar jakten på rättvisa efter andra världskriget. Med hjälp av dagböcker och brev återskapar han Otto von Wächters uppgång och fall, men lyckas med skickligt detektivarbete även fånga gåtan kring nazistens död, som hämtad ur en förstklassig spionroman.

”Hypnotisk, chockerande och omöjlig att lägga ifrån sig” John le Carré

 

 

Vägen till Nürnberg

När juristen Philippe Sands fick en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnades en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna påbörjade han en undersökning som leder läsaren från det forna Lemberg före världskrigen, till rättegångens Nürnberg efter andra världskriget, och sedan fram till våra dagar. Prisade Vägen till Nürnberg är en personlig berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

Om författaren

Philippe Sands, född 1960, är advokat med inriktning på internationell rätt samt juridik-professor vid University College London. Han har medverkat vid en rad stora internationella rättegångar vid bland annat ICC och Europa-domstolen, och har varit kommentator för CNN and BBC World Service i frågor som rör internationell rätt. Sands har skrivit flera böcker men Vägen till Nürnberg, i original East West Street, blev hans internationella genombrott som författare, och utsågs bland annat till årets fackbok i England 2016.

Sagt om Vägen till Nürnberg

”Ytterst läsvärd.” Svenska Dagbladet

”Berättelsen är exceptionell och av djup existentiell betydelse.” Aftonbladet

”Myllrande och thrillermässig folkbildning.” Sydsvenskan

”Med Philippe Sands bok har vi fått en djupt initierad och starkt berörande berättelse.” Expressen