Albert Bonniers Förlag, 2023-02-20

Foto: Emil Malmborg

Patrik Svensson tilldelas Klockrikestipendiet 2023

Journalisten och författaren Patrik Svensson belönas med årets Klockrikestipendium som delas ut av Harry Martinson-sällskapet. Priset är på 20 000 kronor och delas ut i Göteborg i maj.

Motiveringen:

"Patrik Svensson tilldelas Klockrikestipendiet för sin vilja att se på naturen med barnets förundrade blick i Harry Martinsons anda. Hans drivkraft är nyfikenhet och en önskan att dyka djupt i de hemlighetsfullaste vattnen och fiska upp tankar och kunskaper om naturen."

Om Patrik Svensson

Patrik Svensson är född 1972 och bosatt i Malmö. Hans debutbok Ålevangeliet har sålts till trettiofem länder och hyllats av såväl svensk som internationell press. Den tilldelades Augustpriset i facklitteratur 2019 och i USA blev den bland annat utvald av Publishers Weekly till en av 2020 års bästa böcker. Hans senaste bok Den lodande människan utkom i augusti 2022.

Om Den lodande människan

Hur lärde sig människan att hitta på havet? Var Magellan verkligen den förste världsomseglaren? Hur bidrog kaskelotvalen till upplysningen? På vilket sätt förändrade den skotske bagaren Robert Dick vår syn på livets historia? Hur vet vi egentligen hur djupt havet är?

Den lodande människan är en bok om människorna som utforskat, kartlagt och försökt lägga havet under sig. Det är också en bok om havets lockelse, om den uråldriga drivkraft som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav. En bok, kort sagt, om nyfikenheten.

Om Ålevangeliet

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.