Albert Bonniers Förlag, 2021-11-05

Foto: Stefan Tell

Patrik Lundberg nomineras till Stora Journalistpriset 2021

Journalisten och författaren Patrik Lundberg nomineras tillsammans med Josefin Sköld, och Alexander Mahmoud till Stora Journalistpriset 2021. De nomineras i kategorin Årets avslöjande för sin artikel "Barn till varje pris" i Dagens Nyheter.

Den 18 november presenteras de slutgiltiga vinnarna, samt vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris vid en ceremoni på Bonniers konsthall i Stockholm. Prisutdelningen sänds live på storajournalistpriset.se.

Patrik Lundberg är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpå. Fjärilsvägen är hans första roman för vuxna. Han tilldelades i oktober 2021 Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris.

Lundberg om Studieförbundets Vuxenskolans utmärkelse:

– Jag är stolt och glad, eftersom priset fokuserar på författare som skildrar landsbygden. Det vill jag göra i allt jag skriver. Fjärilsvägen är en berättelse som vill besjäla människor på landsbygden, och jag är glad att Studieförbundet Vuxenskolan prisar detta.

Om Fjärilsvägen

När Patriks mamma Birgitta föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.

Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.

Sagt om boken

”Lundberg är suverän på att skriva på en gång personligt och politiskt.”  Göteborgs-Posten

”Ett porträtt som slår mot klassamhället.” Aftonbladet