Albert Bonniers Förlag, 2019-09-24

Foto: Jacek Kolodziejski

Olga Tokarczuk till Albert Bonniers Förlag

En överenskommelse har slutits mellan Laurence Laluyaux, agent på Rogers, Coleridge & White, och Albert Bonniers Förlag om den polska författaren Olga Tokarczuks utgivning. I avtalet ingår även delar av Olga Tokarczuks backlist, däribland Löparna som tilldelades Man Booker International Prize 2018.

Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag:

"Vi är förstås väldigt glada och hedrade över möjligheten att bli Olga Tokarczuks förlag i Sverige, på samma sätt som Gyldendal i Norge och Danmark fått förtroendet att lyfta hennes författarskap i övriga Norden. Olga Tokarczuk är en unik röst i den moderna europeiska litteraturen, och vårt mål är att nu sprida hennes böcker till en större läsekrets, både vad gäller backlist och kommande böcker."

I förstone kommer Olga Tokarczuks äldre titlar göras tillgängliga på nytt, med ny formgivning. Våren 2020 kommer Löparna, i Jan Henrik Swahns översättning, och den följs av Styr din plog över de dödas ben, också den nominerad till Man Booker International Prize, med planerad utgivning hösten 2020. Olga Tokarczuk är född i Polen 1962, bosatt i Wrocław.

Laurence Laluyaux, Olga Tokarczuks agent:

"De senaste åren har Olga Tokarczuks verk fått ett allt större internationellt erkännande, och hon är nu utgiven på över trettio språk. Nya utgåvor kommer i många länder och vi arbetar med förlag som gör allt för att böckerna ska nå den läsekrets som de förtjänar. Jag är mycket glad över att Albert Bonniers Förlag publicerar henne i Sverige från och med nu."

För mer information, kontakta

Daniel Sandström, litterär chef, tfn 070-162 23 07 daniel.sandstrom@albertbonniers.se

Janina Rak, mediakontakt, tfn 076- 526 10 67  janina.rak@bonnierforlagen.se