Albert Bonniers Förlag, 2023-11-14

Foto: Martina Hoogland Ivanow

Nyskriven pjäs av Sara Stridsberg på Dramaten

Den 22 mars 2024 har Svindel av Sara Stridsberg premiär på Dramaten i Stockholm. Pjäsen är nyskriven och baseras på Sara Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis. I centrum står en ung kvinna som dödas och fastnar på ett ödsligt Hadesställe. Där åldras hon och betraktar de som blivit kvar i världen efter henne.

Rebecka Hemse, som också regisserade det hyllade uruppförandet av Sara Stridsbergs Sårad ängel, står för regin. Ingela Olsson, som har ett långvarigt samarbete med Sara Stridsberg, gör huvudrollen.

Mer information och biljettköp.

Foto: Thron Ullberg

Om Sara Stridsberg

Sara Stridsberg utkom senast 2021 med novellsamlingen Hunter i Huskvarna.  Hon fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006. Den belönades med Nordiska rådets pris 2007, och 2019 nominerades den till det prestigefyllda Man Booker-priset när den kom ut i England och USA. Med romaner som BeckombergaDarling River och Kärlekens Antarktis har hon befäst sin ställning som en av våra främsta berättare.

Sara Stridsberg är också verksam som dramatiker, och pjäser som MedealandDissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen.  Åren 2016–2018 var Sara Stridsberg ledamot av Svenska Akademien. 2021 valdes hon in till ledamot i Samfundet De Nio. Hennes senaste bok är novellsamlingen Hunter i Huskvarna (2021).

Om Kärlekens Antarktis

"Han lät mig återvända ett ögonblick innan han en sista gång grep med händerna om min strupe och höll kvar. Skogens dunkla grönskimrande ljus och ljudet av fåglar kom tillbaka några gånger innan det försvann för alltid."

En kort stund har hon funnits i världen med dess begär, längtan och fruktan, tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes. Och föräldrarna fortsätter att finnas. Dödsögonblicket finns, det tar aldrig slut.

Sagt om boken

"Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu ..." Expressen

"Kärlekens Antarktis är en alldeles lysande roman." Skånska dagbladet

"En av nordisk samtidslitteraturs allra främsta författare har aldrig varit bättre."  Aftenposten, Norge