Albert Bonniers Förlag, 2019-07-09

Foto: Sara Mac Key

Norrlands litteraturpris till Linnea Axelsson

Linnea Axelsson tilldelas Norrlands litteraturpris 2019 i den skönlitterära klassen för sitt diktepos Ædnan. Boken har hyllats och prisats sedan den utkom, inte minst med Augustpriset 2018 för bästa skönlitterära bok.

Motiveringen lyder

"Med beundransvärd lojalitet mot formen, breda penseldrag tecknande allt från det lilla till det oöverskådliga och en utbildande såväl som förlåtande ton binder Linnea Axelsson i Ædnan samman hundratals ögonblicksbilder till en prosaiskt utformad diktkrönika, där berättelsen om ett fåtal samiska familjer gestaltar hundratals år av förtryck. Det är ett flödande epos som försöker bearbeta trauman efter skallmätningar och tvångsförflyttningar såväl som lyfta samtida frågor om klimatförändringar och nedmonteringen av landsbygden, alltid med lika stor respekt för berättelsen som för den som berättar."

"Det känns hedrande att 'Ædnan' tilldelas det här priset som flera böcker jag älskar har fått tidigare. Innerligt tack", säger Linnea Axelsson i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delades ut i helgen, vid Norrländska litteratursällskapets årliga sommarmöte. Den här gången arrangerat på Hola folkhögskola i Prästmon, Ångermanland.

Om priset

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Sedan 2014 delas priset ut i kategorierna vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Prissumman är 10 000 kronor och delas ut under sällskapets årliga sommarmöte.

Om författaren

Linnea Axelsson, född 1980 i Porjus, Norrbotten, är bosatt i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med Tvillingsmycket.

Om boken

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Röster om boken

Med ’Aednan’ har den svenska litteraturen berikats med ett mäktigt diktverk.” Åsa Beckman, Dagens Nyheter

"Att så avskalat och distinkt skriva fram en bit världshistoria över 762 sidor poesi med en så personlig och rörande röst är minst sagt unikt.” Hanna Jedvik, Kulturnytt Sveriges Radio

"Linnea Axelsson har skrivit en anmärkningsvärd och storslagen dikt som jag ställer in på samma bokhylla där Harry Martinsons ’Aniara’ allt för länge har stått ensam.” Kristian Lundberg, Norrtelje Tidning