Albert Bonniers Förlag, 2020-01-09

Foto: Pernille Marie Walvi

Nora Szentiványi prisas med Smålits migrantpris

Nora Szentiványi tilldelas Smålits migrantpris på 50 000 kronor för sin roman Lägenheten. Som grund till boken ligger familjens flykt från ett Ungern under diktatur. – Jag är verkligen otroligt glad, säger Nora Szentiványi i en kommentar om priset.

Motiveringen lyder

"Nora Szentiványi förmedlar med skenbar enkelhet den klaustrofobiska känslan av att leva i en diktatur, samtidigt som hon visar det oåterkalleliga i beslutet att bryta sig fri. 'Lägenheten' är en berörande roman om arvet efter de som lämnade och de som lämnades kvar."

Prisutdelningen sker under SmåLit den 7-9 februari. Nora Szentiványi medverkar i programmet på samtliga orter, det vill säga i Värnamo, Jönköping och Tranås.

Om Lägenheten

Budapest 1970. Ett ungt par packar ihop livet i sin lilla lägen- het och flyr från ett land och ett system byggt på rädsla. Allt de får med sig är sin ettåriga dotter och en resväska. Kvar i Ungern blir barnets mormor. Det här är hennes historia, berättad av det nu vuxna barnbarnet. Lägenheten är en roman om att leva på avstånd från sina allra närmaste.

Om Nora Szentiványi

Nora Szentiványi föddes 1969 i Budapest, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Norge. Hon debuterade med Leiligheten på norska 2016. Romanen är också utgiven i Ungern.

Om priset

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som arbetar i Vilhelm Mobergs anda genom att skildra de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. Priset instiftades 2019 och gick då till författaren Pooneh Rohi för romanen Araben.