Albert Bonniers Förlag, 2019-10-21

Nominerade till Augustpriset

Steve Sem-Sandberg, Anna-Karin Palm och Patrik Svensson nomineras till Augustpriset 2019 för sina verk.

Årets svenska skönlitterära bok

W av Steve Sem-Sandberg

Motivering:

Fallet Woyzeck har fascinerat författare och dramatiker i två århundranden. När Steve
Sem-Sandberg fångar upp den mytologiserade historien gör han ett psykologiskt drama om svartsjuka och posttraumatisk stress i ett Europa sargat av krig. Berättelsen kastar långa skuggor in i vår egen tid. Världen gestaltad genom ett personligt misslyckande.

Årets svenska facklitterära bok

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm

Motivering:

Med djupa kunskaper och fjäderlätta penseldrag tecknar Anna-Karin Palm fram en nyanserad, och till stora delar ny, bild av Selma Lagerlöf både som människa och författare. Under lustfylld läsning får vi möta en radikal banbrytande kvinna på många olika sätt, skarp och viljestark – och en lika skicklig samhällsdebattör som sagoberättare.

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Motivering:

En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.

Om böckerna

W av Steve Sem-Sandberg

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. QAnna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.