Albert Bonniers Förlag, 2023-09-13

Foto: Håkan Elofsson

Niklas Rådström prisas till Pär Lagerkvists minne

Författaren Niklas Rådström tilldelas Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2023. Prisutdelning sker den 25 november klockan 14.00 på Smålands museum.

Motiveringen lyder:

"Ett rikt och mångfacetterat författarskap med stor spännvidd i tid och rum, utvecklat inte bara i prosa och lyrik utan också på en rad andra konstnärliga områden, och med den ensamma människans längtan efter gemenskap i centrum."

Niklas Rådström i ett pressmeddelande:

– Pär Lagerkvist tog ställning för en syn på konstnären som något mer än en yrkesroll på en varumarknad. Han ville se författaren som en budbärare av unika erfarenheter med ett tydligt meningsskapande uppdrag i en alltmer materialistisk värld. Kanske borde vi oftare se honom som en förebild.

Om priset

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne, som är ett av Sverige största litteraturpriser, instiftades 2011. Prissumman utgörs av 100 000 kronor och delas ut vartannat år.

Om Niklas Rådström

Niklas Rådström, född 1953, har sedan debuten 1975 utvecklat ett rikt och mångskiftande författarskap – diktsamlingar, romaner, essäer, dramatik och manus för film – bl. a. Suzanne Ostens Bröderna Mozart och Tala! Det är så mörkt och senast Jan Troells flerfaldigt Guldbaggebelönade och Golden Globe-nominerade Maria Larssons eviga ögonblick.

Han har tilldelats en rad priser – däribland 1992 Augustpriset för romanen Medan tiden tänker på annat. 2008 tilldelades han både Piratenpriset för "ett fantasifullt och varmt författarskap inom nästan alla genrer för poesi, noveller, romaner till scenkonst och essäer" samt Doblougska priset av Svenska Akademien.

Hans dramatik har spelats i stora delar av världen oh han har i olika sammanhang samarbetat med några av Sveriges främsta tonsättare och musiker: Daniel Börtz, Johan Hammerth, Thomas Jennefelt, Berger/Knutsson/Spering, Bobo Stensson och Eric Ericsons Kammarkör.

Niklas Rådström är ledamot av Samfundet De Nio och sedan 2019 är han professor i kreativt skrivande vid Linneuniversitetet. Hans senaste bok Då, när jag var poet (2020) är hans återkomst till poesin med en mycket personlig diktsamling.