Albert Bonniers Förlag, 2018-12-19

Foto: Niklas Sandström, Märta Thisner, Fredrik Hjerling

Natur & Kulturs stipendium till Tua Forsström, Mara Lee och Steve Sem-Sandberg

Tua Forsström, Mara Lee och Steve Sem-Sandberg är tre av de nio författare som tilldelas Stiftelsen Natur & Kulturs stipendium 100 000 kr vardera för goda litterära insatser.

Tua Forsström

Bosatt i Finland och är en av Nordens främsta poeter. Hennes böcker har översatts till en mängd olika språk. Hennes senaste diktsamling, Anteckningar, kom ut i år i både Finland och Sverige.

Mara Lee

Författare och översättare. 2014 disputerade hon i ämnet litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon har gett ut två diktsamlingar och fyra romaner och hon har översatt den kanadensiska poeten Anne Carson. Den senaste boken, Kärleken och hatet, utkom i januari i år.

Steve Sem-Sandberg

Har ett långt och uppmärksammat författarskap bakom sig. De fattiga i Łódź tilldelades Augustpriset 2009 och har blivit en stor internationell framgång med översättningar till närmare 30 språk. För De utvalda mottog han 2016 som andre svenske författare någonsin det prestigefyllda Prix Médicis Étranger för det årets bästa till franska översatta roman. Hans senast bok Stormen utkom 2016.

Övriga stipendiater

Torbjörn Flygt, Jonas Green, Per Gustavsson, Suzanne Ibrahim, Andrea Lundgren samt Emi-Simone Zawall.

Natur & Kulturs särskilda stipendier

Har delats ut sedan 2011 och juryn består av styrelseledamöterna Kjell Blückert, Ann-Charlotte Smedler och Johan Svedjedal. Stiftelsen Natur & Kultur delar även årligen ut tolv litterära arbetsstipendier.

Anteckningar

”När de frågade W.H. Auden om poesin kan förändra samhället sa han nej, kan poesin förändra människonaturen, nej sa W.H. Auden. Men vad kan dikterna göra då? Tillåta oss att umgås med de döda, sa W.H. Auden, påminna oss om att glädjas en smula åt livet eller åtminstone uthärda lite bättre, hålla oss sällskap en stund.” Tua Forsström citerar W.H. Auden i sina anteckningar kring en förlust. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet. Och vad gör man av kärleken som blev hemlö

Kärleken och hatet

Kärleken och hatet är en lyrisk undersökning av varför vi älskar stup, och varför flaggans färger är samma som en käftsmälls. Den avslöjar vilket grammatiskt tempus som är bättre än sex, och varför vissa mammor vänder på jorden i mars. Här finns gudomliga kaksmulor, lupiner och miraklet då hat omskapas till kärlek. Med Kärleken och hatet återvänder Mara Lee till ett skrivande som ligger nära hennes tidiga böcker, Kom och Hennes vård.

 

Stormen

Andreas återvänder till den ö utanför Oslo där han växt upp tillsammans med sin syster Minna. Deras fosterfar Johannes är död och det är dags att röja upp i Gula villan där de alla bodde. I Stormen har Steve Sem-Sandberg tagit upp några trådar från William Shakespeares sista pjäs. Stormen är en hypnotisk och spänningsskapande fantasi om hur kunskap erövras och makt utövas, om drömmens och föreställningens förmåga att omskapa verkligheten. Men det är också en berättelse om en människa som söker sitt ursprung i kärleken till en saknad syster, en kärlek så stark att ingen att ingen makt i världen, inte ens döden, förmår bryta den.