Albert Bonniers Förlag, 2018-10-11

Foto: Fred R Conrad / Redux

Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018

Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018 för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor. Nadia delar priset med läkaren Denis Mukwege.

Motiveringen lyder:

”För deras insatser mot användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt.”

När Nadia var tjugoett år såldes hon som sexslav till IS. I sin bok Den sista flickan berättar Nadia Murad om sin tid i fångenskap och om hennes livsviktiga kamp mot Islamiska staten.

Förläggaren Sara Nyström om Nadia Murads fredspris:

”Jag är så rörd och fantastiskt lycklig över att denna otroligt viktiga bok får spridning. Hon berättar för oss hur kvinnor utsätts i världen och har betalat ett fruktansvärt högt pris. Att hon får Nobels fredspriset är bland det viktigaste som hänt på länge.”

Läs mer här.


”Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min.” Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21 och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon slut lyckas fly. Idag är Nadia bosatt i Tyskland och är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN.

Läs en intervju med Nadia här.