Albert Bonniers Förlag, 2019-11-07

Foto: Thron Ullberg

Monika Fagerholm nomineras till Finlandiapriset

Monika Fagerholms hyllade roman Vem dödade Bambi? är nominerad till det prestigefyllda Finlandiapriset 2019. Fagerholm var även nominerad till priset år 1994 med romanen Underbara kvinnor vid vatten.

Motiveringen lyder:

Berättelsen skildrar de effekter som råheterna har på förövarna, deras familjer och vänner samt samhället. Dådet förstör inte enbart offret, utan alla omkring förövarna drabbas också. Den intensiva stämningen och det magiska, rytmiska språket drar in läsaren i handlingen. Boken påminner oss om hur unikt livsskede uppväxten är och hur bestående spår det lämnar.

Vinnaren utses den 27 november och presenterades i Glaspalatset i Helsingfors. 

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och är idag en av Finlands mest kända och framgångsrika författare. För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser, bland annat Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen.

Vem dödade Bambi? 

Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder. I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?