Albert Bonniers Förlag, 2022-04-12

Foto: Thron Ullberg

Monika Fagerholm belönas med Övralidspriset 2022

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm tilldelas Övralidspriset 2022. Priset delas traditionsenligt ut den 6 juli kl 16.00 på Övralid. Prissumman är på 300 000 kronor. Pristagaren får också en kopia av den medalj som Heidenstam fick på sin 60-årsdag av Carl Milles 1919.

Motiveringen lyder:

"För en flerstämmig prosakonst som med humorns hjälp gestaltar traumatiska minnen och brytningstider."

Om priset:

Övralidspriset instiftades efter önskemål i Verner von Heidenstams testamente och tilldelas författare, essäister eller forskare med humanistisk inriktning. En middag äger rum efter den traditionella prisceremonin vid Heidenstams gram. Menyn är är alltid densamma: Heidenstams stående födelsedagsmeny med röding från Vättern, kyckling och till sist jordgubbar med vispad grädde.

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är född i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och är idag en av Finlands mest kända och framgångsrika författare. För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser, bland annat Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen. Monika Fagerholm tilldelades Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020 i augusti. För den senaste romanen Vem dödade Bambi belönades hon med Nordiska Rådets Litteraturpris 2020.

Om Vem dödade Bambi?

Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder. I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?.