Albert Bonniers Förlag, 2019-05-08

Foto: Cato Lein

Mircea Cărtărescu på Stockholmsbesök

Mircea Cărtărescu, en av Rumäniens ledande poeter och romanförfattare, besöker Stockholm i samband med utgivningen av Solenoid. Mircea Cărtărescu framträder i ett samtal med författaren och översättaren Aris FioretosKulturhuset Stockholms stadsteater (Handelshögskolan) den 28 maj kl 19.00.

Om Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu, född 1956, är översatt till ett tjugotal språk och mångfaldigt prisbelönad. Den stora Orbitór-trilogin är hans mest kända verk.

Om Solenoid

”Strax innan statyn, nu levande och långsam som böjligt glas, svart som antracit, med sina enorma bara fötter nådde ner till det glimmande golvet, satte hon sig i tandläkarstolen som knakade under hennes tyngd. Togans veck stillnade, lade sig sakta till rätta med en gravitet som de dittills inte uppvisat. Lugn och rak på sin ståltron, belyst av lamporna ovanför som gjorde hennes ögonhålor djupa och accentuerade hennes strama, nonchalant föraktfulla mun, som hos Påsköns stenstatyer, lade kvinnan underarmarna mot stolens armstöd och satte fötterna på fotstöden. Hon såg rakt framför sig som en kejsarinna, en gudinna oberörd av tillvarons alla fasor, eftersom hon nu inte var från vårt här och nu, utan från myternas och ikonernas eviga nejder.”

I ett drömlikt Bukarest rör sig huvudpersonen, en namnlös modersmålslärare, mellan hemmet och skolan. Han grubblar över hur hans liv skulle ha tett sig om den storslagna dikt han skrev som ung student hade blivit en framgång, och han istället hade blivit en världsberömd författare.

Interfolierat med de monotona resorna fram och tillbaka mellan hans hus och skola 86 möter han en annan verklighet, sällsam, hypnotisk. Här skimrar husen med gåtfulla varelser och utväxter, minnen och drömmar överlagrar de grå boulevarderna, och matematiska, filosofiska och litterära frågor antar en oväntad kroppslighet. Runtomkring i staden ligger jättelika underjordiska magnetspolar – solenoider – som får hus, människor och föremål att levitera.

Solenoid är en enastående litterär bedrift av en av vår tids stora europeiska författare.

Röster om Solenoid

"Världen och existensen beskrivs på ett mörkt, nihilistiskt sätt som för tankarna till den amerikanska skräckförfattaren Thomas Ligotti, men Cartarescu är mer fantasifull och originell. Ett speciellt omnämnande förtjänar översättningen, som inte kan ha varit lätt att göra. En mästerlig roman." Mikael Huss,  BTJ-häftet nr 12, 2019