Albert Bonniers Förlag, 2020-05-09

Foto: Elena Seibert

Min mörka Vanessa – uppmärksammad debutroman om övergrepp

Den har mött ett enormt internationellt intresse och är såld till mer än tjugo länder. Den har blivit en ”snackis” i USA, fått stor uppmärksamhet, skapat debatt och anklagats för att vara ett plagiat. Där debatten kom att handla om både etnicitet och klass och vem som har rätten att berätta vad.

"Författare anklagas för plagiat – nu ges boken ut på svenska", skriver Dagens Nyheter.

Hur övergrepp kan påverka i decennier

Elizabeth Kate Russells debutroman Min Mörka Vanessa undersöker ett aktuellt ämne och visar vad övergrepp gör – med förövaren och med den som blir utsatt – och hur det fortsätter att påverka under decennier.

Kate Elizabeth Russell, foto: Elena Seibert

Elizabeth Kate Russell Min mörka Vanessa är inte självupplevd även om det vissa likheter i huvudpersonen och författarens bakgrund. Kate Elizabeth Russell är född och uppvuxen i Maine på den amerikanskaöstkusten. Hon har studerat Creative Writing och Fine Arts vid universitet i Indiana och Kansas och är idag bosatt i Madison, Wisconsin.

Författaren berättar i en intervju att researchen till boken tagit henne närmare 20 år och att hon försökte läsa så många andra skildringar av övergrepp som möjligt för att skapa en trovärdig berättelse som möjligt.

Helena Ljungström, förläggare för den svenska översättningen:

– MeToo har öppnat upp för att tala om många tabubelagda ämnen kring kvinnan, kvinnokroppen och kvinnlig sexualitet. Min mörka Vanessa skildrar hur grooming kan gå till, hur en intim relation kan balansera mellan övergrepp och kärlek. Ibland är det mycket närgånget skildrat. Jag tror att det som har fångat läsarna med denna bok är att man blir engagerad i Vanessa, i hennes känslor och tankar.

Läs hela intervjun och artikeln

Läs en artikeln i Dagens Nyheter

Om Min mörka Vanessa

"Det var han som sa att han ville kyssa mig god natt, att mitt hår hade samma färg som de röda lönnlöven."

Vanessa Wey älskar litteratur, älskar böcker. När hon möter Jacob Strane är det böckernas värld som för dem samman. Hon börjar visa sina egna texter för honom och successivt växer en kontakt fram mellan dem, en vänskap som blommar ut i en kärleksförbindelse. Vanessa är fylld av bekräftelsebehov och längtan, Jacob är manipulativ och pratar om "det mörka hemlighetsfulla" som finns i dem båda. Vanessa är femton år och Jacob Strane är hennes lärare.

Sjutton år senare kontaktas Vanessa av en kvinna som träder fram i sociala medier och berättar om den sexuella relation hon hade med en lärare: Jacob Strane.

Min mörka Vanessa är en skildring av ett brott; det är en trovärdig, plågsam och berörande berättelse som ställer frågan om samtycke på sin spets. Kate Elizabeth Russell visar med sin alltför aktuella roman vad övergrepp gör – med förövaren och med den som blir utsatt – och hur det fortsätter att påverka under decennier. Översättning: Emö Malmberg

Sagt om boken:

"Den här boken kryper under skinnet på mig. /.../ Det som gör boken extra intressant är att huvudkaraktären Vanessa inte alltid stryker läsaren medhårs och uppträder som "det goda offret". Viktiga teman i boken är makt, medberoende och samtycke. Jag rekommenderar den varmt till alla bokcirklar där ute. Lovar att den kommer att väcka känslor och diskussioner." Ingela Korsell, Mariefreds Tidning

"Min mörka Vanessa – stark romandebut om att vägra bära offerrollen" Cecilia Blomberg, Kulturnytt i P1

"Den nakna obarmhärtiga skildringen av groomingens mekanismer smyger sig på läsaren och lämnar ingen ro. /.../ Min mörka Vanessa är den starkaste skildring av sexuella övergrepp jag läst, förmodligen därför den inte fokuserar på det själva fysiska övergreppet, utan på förförelsekonsten och det psykologiska spelet mellan en pedofil och hans offer." Margaretha Weimar, Breakfast bookclub