Albert Bonniers Förlag, 2023-01-25

Foto: Märta Thisner

Mimmi Jensen Gellerhed nomineras till Borås Tidnings Debutantpris 2023

Mimmi Jensen Gellerhed är en av författarna som kan få Borås Tidnings debutantpris 2023. Hon nomineras för Vaken med motiveringen: "För en mörk hemvändarroman som slår undan benen på läsarens förväntningar."

Mimmi Jensen Gellerhed om nomineringen:

– Det var ju verkligen en fantastisk fin present att få. Jag blev väldigt förvånad. Priset är något som jag kände till, men jag har ju inte kunnat tänka att jag skulle bli nominerad. Jag är så oerhört glad, och också för att det verkar vara någon eller några som ser vad jag försökt göra med tematiken i boken.

Läs en intervju här

Om Vaken

Tess parkerar husbilen på tomten där barndomshemmet en gång stod. Huset brann ner för någraår sedan. Grannen Pelle i brynja bjuder på hembränt, stickar och röker sig mot döden. Han somvarit hennes trygga punkt. I byn möter hon männi-skorna från förr, som hoppades att hon aldrig skulle återvända. Enda vännen Minou drunknade när isen brast.

Tess drabbar orten igen, skoningslöst. Byborna vill att hon åker men Tess har beslutat sig för att stanna. De behöver henne.

Vaken är en kärv debutroman om att försöka älska när man aldrig blivit älskad, om att frodas i kaos och sönderfall. Om att se det som sin uppgift att rädda dem som inte vill bli räddade.

Sagt om boken

”Att stöka på det här viset med en trygg och kär genre friskar verkligen upp.” Dagens Nyheter

"'Vaken' är en läsvärd debutroman." Östgöta-Correspondenten

Om Mimmi Jensen Gellerhed

Mimmi Jensen Gellerhed är född 1970, uppvuxen i Östergötland och bosatt i Stockholm. Vaken är hennes debut.