Albert Bonniers Förlag, 2023-08-24

Foto: Mikko Rasila

Max Seeck tilldelas Glasnyckeln

Glasnyckeln tilldelas i år den finska författaren Max Seeck för romanen Djävulspakten. Priset går till årets bästa nordiska kriminallitterära verk och delas ut på Helsingfors bokmässa i slutet av oktober.

– Jag är mycket lycklig för den här vinsten, eftersom jag vet konkurrensen har varit hård. Jag uppskattar priset väldigt och det ska ha en hedersplats i mitt arbetsrum, säger Max Seeck i ett pressmeddelande.

Max Seeck, bosatt i Helsingfors, är författare och filmproducent. Han har tidigare skrivit en kvartett böcker och med Den trogne läsaren (2021) introducerades han på svenska. Den trogne läsaren är såld till mer än 35 länder och tv-serie är planerad. Den andra boken med Jessica Niemi i huvudrollen, Ondskans nätverk, utkom 2022 som följts av Djävulspakten 2023 och De föräldralösa barnens ö 2024.

Om Djävulspakten

Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar så initialt vänds polisens blickar mot anställda som har drabbats negativt. Men snart visar det sig att andra människor är hotade - hur hänger det ihop med Zetterborgs död? Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna...