Albert Bonniers Förlag, 2022-09-01

Foto: Sarah Saverstam

Mari Jungstedt nomineras till Årets svenska deckarförfattare

Mari Jungstedt nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2022. Utmärkelsen delas ut av BookBeat under Crimetime-festivalen på Bokmässan den 24 september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året.

Precis som föregående år har BookBeat sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2021-augusti 2022), men data kommer samlas in fram till veckan innan priset delas ut.

Om Mari Jungstedt

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med över 6,5 miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över 20 länder världen över. Mari arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner. Debuten kom 2003 med Den du inte ser. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fjorton böcker i Gotlandsserien och två i Gran Canaria-serien. Tidningen The Times har kallat Mari Jungstedt "One of Scandinavia's best crime writers".

2022 utkom Andra sidan månen, den andra boken i Maris senaste serie, Málagasviten.

Andra sidan månen

En isande kall nyårsdag hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel.