Albert Bonniers Förlag, 2022-06-09

Foto: Moa Carlberg, Emelie Asplund

Lydia Sandgren och Anna-Karin Palm medverkar i Sommar i P1

Sommar, sommar, sommar... Nu har Sveriges Radio presenterat årets sommarvärdar i P1. Lydia Sandgren och Anna-Karin Palm är två av årets medverkande. Programmen sänds den 28 juli respektive 6 augusti.

Läs om samtliga sommarpratare och lyssna.

Lydia Sandgren

28 juli

– Jag ska prata om min ständigt pågående bildningsresa som började i ett gammalt skolhus i Hyssna. Där föddes min hunger (och glupskhet) efter att få läsa, skriva och arbeta.

Lydia Sandgren slog igenom stort med sin debutroman Samlade verk. Den har tilldelats en rad priser, däribland Augustpriset.  Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologistudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, bokförläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris strax.

Anna-Karin Palm

6 augusti

– Jag kommer att tala om kvinnorna i mitt liv, om skrivande och läsande och om mina vänner bland de döda.

Anna-Karin Palm fick stor uppmärksamhet för sin biografi över Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse. Den nominerades till Augustpriset 2019. 2021 gav hon ut Jag skriver över ditt ansikte där hon följer sin mors gradvisa försvinnande in i Alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om livshunger och klassresans pris, om hemligheter och en komplicerad mor–dotter-relation som till slut kan landa i ett slags försoning.