Albert Bonniers Förlag, 2022-09-20

Foto: Emelie Asplund

Lydia Sandgren får Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium

Lydia Sandgren är en av de 16 författare som tilldelas Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kronor. Stipendiet har delats ut sedan 2011 och i år var det rekordmånga sökande. Stipendiet ska underlätta inläsning och forskning för kvalificerat litterärt arbete inom sakprosa eller skönlitteratur och därmed förhöja den litterära nivån och ge en större läsupplevelse.

En ny roman under arbete

Lydia Sandgren skriver på en roman som kretsar kring sanning, skapande och berättande. Om en författare som får i uppdrag att skriva om en död dirigent där efterforskningarna leder till sådant som döljs, förtigs eller bara hamnat i skuggan – också i sin egen historia.

Lydia Sandgren slog igenom stort med sin debutroman Samlade verk. Den har tilldelats en rad priser, däribland Augustpriset.  Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning.

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologistudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan.

I samma veva slungas Rakels pappa, bokförläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris strax.