Albert Bonniers Förlag, 2018-01-10

Foto: Caroline Andersson, Sofia Runarsdotter

Linus de Faire och Viktoria Jäderling nomineras till Borås Tidnings Debutantpris

Linus de Faire, författare till Boken om Yousef:

– Jag är hedrad över att boken har blivit nominerad. Det kommer lägligt precis ett år efter att boken har kommit ut. Den har inte fått någon uppmärksamhet på ett tag. Så jag hoppas att det bidrar till att ännu fler läsare hittar till boken.

Boken om Yousef är en  ask-i-ask-berättelse om att växa upp i ett krigsdrabbat land, där vardagslivet speglar krigets sjaskighet och tvärtom. I centrum av handlingen står Yousef al-khayal som sitter i isoleringscell, anklagad för mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Med en röd penna skriver Yousef ner sina minnen från barndomens Beirut.

Linus de Faire, född 1977, har varit bosatt i Amman, Jordanien,  nu tillbaka i Sverige.

Viktoria Jäderling, författare till Åh Lunargatan:

– Jag är glad att den här juryn gillar min bok. Borås Tidnings Debutantpris är ett av de roligare priserna. Ja nu måste jag ju tycka om det. Även om det hela gör mig nervös.

Viktoria Jäderling, född 1971 i Sundsvall och bosatt i Stockholm, är litteraturkritiker och tidskriftsredaktör.

I novellsamlingen Åh Lunargatan är människorna är grubblare och opportunister, manipulatörer och sanningssökare. Novellerna handlar om jakt och avrättningar, enorma bränder och extrem sexighet, om mödrar, falska mödrar, barnlösa mödrar och om lögnen som en modern form av bön.

Övriga nominerade är: Agnes Lidbeck för Finna sig och David Väyrynens för Marken.