Albert Bonniers Förlag, 2018-11-26

Foto: Sören Andersson

Linnea Axelsson och Magnus Västerbro tilldelas Augustpriset 2018

Linnea Axelsson och Magnus Västerbro belönas med Augustpriset 2018. Priset delades ut för 30:e gången på Augustgalan under måndagkvällen. Prissumman är på 100 000 kronor vardera.

Årets svenska skönlitterära bok

Aednan av Linnea Axelsson

Motiveringen lyder:

"I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor."

Linnea Axelsson:

– Jag tackar alla samer som har berättat om sina liv och vad de varit med om, långt innan någon var intresserad av att lyssna utanför den innersta kretsen.

Årets svenska fackbok

Svälten. Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro

Motiveringen lyder:

"En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?"

Magnus Västerbro:

– Det är roligt, men gör mig också bekymrad. Det tyder på att människor är oroliga, över samhällsutvecklingen, klimatfrågan, över klyftorna som växer i samhället – en känsla att 1800-talets orättvisor är på väg tillbaka.